This is a free Purot.net wiki
  • View:

Tanelihkot

Elokuvien ikärajat. Lastensuojelua vai kiusantekoa? - tehtävä

''Valtion elokuvatarkastamon mukaan vanhemmat ovat yksimielisiä siitä, että elokuvien ikärajoja tulisi tiukentaa. Siitäkin ollaan yhtä mieltä, että ikärajat eivät koske heidän lapsiaan'' sanotaan Martta Kaukkosen kirjoittaman  artikkelin (kotiliesi 22.6.2004) ensimmäisessä kappaleessa. Valitettavasti nämä kaksi lausetta ovat liiankin totta. Vanhemmat antavat alle viisitoistavuotiaiden lastensa katsoa elokuvia jotka on tarkoitettu aikuisille. Toimittaja kertoo omasta kokemuksestaan nähneensä noin 10 - 12 vuotiaiden poikien menosta katsomaan Kill Bill Vol 2 (ikäraja 15) elokuvaa. Tässä tapauksessa lipuntarkastaja sanoi, että heillä ei ole valtuuksia tarkistaa katselijoiden ikiä. Tämä ei kuitenkaan ole totta. Meidän mielestämme lipuntarkastajien pitäisi olla tarkempia liian nuorelta näyttävien lasten ikien tarkistamisessa, ja alaikäiset tulisi poistaa teatterista.  

1
Likers
97konsta

Puhetta jouluateriasta

Uusi jouluruokakokeilu on sekä hyvä, että huono asia. On hyvä, että lapsilta on kysytty mielipiteitä ja heille on annettu päätösvaltaa, mutta silti mielestämme jouluruokailu perinteitä ei saisi liikaa muuttaa, vaikka lapset eivät siitä pitäisikään. Pienet muutokset, kuten rusinan lisääminen maksalaatikkoon, eivät kuitenkaan haittaa. Ne saattavat oikeastaan parantaa lasten käsitystä joulusta. Hampurilaiset ja tortillat eivät kuitenkaan liity missään nimessä jouluruokaan, koska joulun hohdokkuus on yleensä siinä, että ateriana on perinteistä kinkkua ja porkkanalaatikkoa. On siis hyvä asia että tehdään sellaisia ruokia, joista lapset pitävät, mutta niiden ei tarvisi liittyä jouluruokailuun.

2
Likers
97konsta, elinaaa

Jäsenet

Veeti Terho https://aikka13.purot.net/veetin_sivu

Konsta Lehto  https://aikka13.purot.net/konstan_sivu

Elina Raudasoja https://aikka13.purot.net/elinan_sivu

Jenni Kemppinen https://aikka13.purot.net/jenni_kn_sivu

Ryhmän tavoitteet

- Saada kaikki ryhmätyöt kunnialla läpi

- Pysyä aikataulussa

- Oppia ryhmätyöskentelyä

- Selvitä eteenpäin

- Saada kompromisseja aikaan ilman tappelua

-Tehdä ryhmätyöstä miellyttävää

-Oppia ajattelemaan moniulotteisemmin ja ymmärtämään muiden mielipiteitä, sekä perustelemaan omia mielipiteitä ymmärrettävästi

1
Likers
aikanope

Esimerkkejä

 Konnotaatio tarkoittaa sanan toissijaista merkitystä. Esimerkiksi sanalla sika tarkoitetaan yleensä eläintä mutta sen konnotaatio voi olla haukkumasana ihmiselle, joka käyttäytyy epäsiististi.

1
Likers
aikanope

mielikuva

Mielikuva on se miten joku ymmärtää jonkun asian. Esimerkiksi tuossa videossa on jonkun mielikuva ukkosesta, se on hänen tapana ymmärtää ukkonen, mutta muilla voi olla täysin eri mielikuva ukkosesta.

1
Likers
aikanope

Monimerkityksisyys

Monimerkityksisyys on sitä, että jollakin lauseella taikka sanalla on monta merkitystä

Esim. Hiirellä voidaan tarkoittaa jyrsijää tai tietokoneen hiirtä

1
Likers
aikanope

Abstraktista

abstrakti.jpg

Kuva liittyy abstraktiseen taiteeseen. Se ei liity todelliseen elämään ja sen aihe on vaikea jäljittää. Abstrakti käsitteen vastakohta on konkreettinen. Abstraktilla tarkoitetaan asiaa, jota ei voi fyysiseti havaita.

Kontekstina tekstin tekijä

 

A. Avoin kirje Geir Rönningille

Kirjoittaja on kirjoittanut Geir Rönningille kirjeen Helsingin Sanomiin, koska haluaa kertoa kaikille, kuinka tärkeitä euroviisujen Suomen edustaja ja euroviisut yleensäkin hänelle ovat. Kirjoittaja haluaa saada kaikki kiinnostumaan euroviisuista ja kannustamaan Geirin voittoon, koska näin euroviisut järjestettäisiin Suomessa.

B. Kirjeen on kirjoittanut sotilas nimeltä paavo. Hän kirjoitti kirjeen korsussa Helsingin pommitusten aikaan vuonna 1944. Kirje on osoitettu tyttöystävälle tai vaimolle. Kirjeestä ei selviä kumpi tämä ''Henttu'' on. Paavo on ilmeisesti ollut sairaana. Hän on kirjeen kirjoittamisen aikaan tutkinut kaunokirjoitusta, ja hän mainitsee, että hänellä on tenttikirjoista lukematta enää vähän. Kirjeestä saa selville, että Paavo kaipaa henttuaan. Paavo jostakin syystä odottaa vappua. Paavo lähetti kirjeen kaverinsa Kalle Kustaan mukana Helsinkiin. Hän myös mainitsee, että Kalle Kustaa on ujonpuoleinen mies

Lyhyt tiivistelmä D-kohdasta

Viestissä kirjoittaja kertoo Ritvalle kuulumisiaan. Viestistä voidaan päätellä, että kirjoittaja ja Ritva ovat hyviä ystäviä, ja että he ovat nuoria.  Nämä kuulumiset voisivat esiintyä sähköpostissa tai kirjekuoressa. Kirjoittajan tavoitteena on siis kertoa Ritvalle kuulumiset ja toivoa Ritvan vastaavan näihin asioihin.

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Kommenttinne on napakka ja ajatukset tulevat hyvin esille. Alkuun on hyvä esitellä alkuperäinen teksti ja sen aihe. Olette myös perustelleet oman mielipiteenne.
aikanope   (05.09.2013 20:17)
  Reply

Ehdottomasti lapsille tulisi opettaa vanha jouluruokaperinne!
97konsta   (02.09.2013 16:17)
  Reply

Olette siis sitä mieltä, että lapsille pitäisi opettaa vanha jouluruokaperinne? Millaisista ruuista tulee juhlaruokia?
aikanope   (01.09.2013 08:48)
  Reply

Hetkinen: mikä ero on konnotaatiolla ja monimerkityksisyydellä? - Hauska video!
aikanope   (21.08.2013 20:07)
  Reply

Hienot tavoitteet! Pitäkää niistä kiinni. Vinkki: keskittykää kuuntelemaan toisianne aktiivisesti ja kysykää, jos ette ymmärrä, mitä toinen tarkoittaa.
aikanope   (21.08.2013 20:05)
  Reply