This is a free Purot.net wiki
  • View:

Ronjan sivu

Henkilökuva Kikasta

Hanna Käyhkö on kirjoittanut Karjalainen lehteen artikkelin nimeltä: "Nuorena on lounas väännettävä," 14.8.2001. Artikkeli kertoo nuoresta Kikasta joka pitää ruuanlaitosta ja hän auttaa ruuan teossa isovanhempiensa luona.

   Kikka antaa  artikkelin perusteella itsestään aikuismaisen ja omatoimisen kuvan, Kikka osaa tehdä ruuan itse ja torjuu isoäitinsä avuntarjoukset käyhkön mukaan: "Mene mummo pois minä teen nyt itse alusta loppuun." Kikka tekee luultavasti usein ruokaa mummolassa, koska hän luettelee raaka-aineetkin ulkomuistista. Ainoat asiat joissa mummo saa Kikkaa auttaa on vohveliraudan lämpö ja perunoiden kypsyys.

   Kikka on päiväkotikaverin kanssa suunnitellut että he menevät McDonald'siin töihin ja Kikka aikoo isona perustaa oman ravintolan. Kikka kertoo, että ravintola-haaveen ainoa este on ettei Kikka osaa vielä kirjoittaa. "Ja ravintolan on oltava riittävän iso että minulle on tarpeeksi tekemistä", Kikka kertoo.

   Kikalla on bisneksen teko käynnissä jo nyt, hän kertoo Käyhkölle myyvänsä teltassa kasviksia mummon kasvimaalta, hinnat vain ovat melko korkeat. Käyhkö ajattelee, että kotona äiti pääsee helpolla ruuanlaitossa, mutta Kikka kuitenkin kumoaa epäilyt: "En minä kotona laita ruokaa. En jaksa kun äiti laittaa valmiiksi ja siellä on oltava paljon tarkempi."

   Kikka on kohta kuusivuotias ja aloittaa esikoulun, mutta asia ei paljon tyttöä hetkauta. Kuitenkin Kikka odottaa kovasti, että oppisi kirjoittamaan ja pääsisi laatimaan ravintola-menua.

 

Vai reilua peliä

Jyrki Jantunen julkaisi artikkelin Suomen kuvalehdessä 6.7.2004. Artikkelissaan Jantunen kommentoi toimittajien häikäilemättömyyttä kirjoittaessaan uutisia. Nykyään toimittajat ja lehdet voivat julkaista julkkisten yksityisasioita kaikkien nähtäville. Niin kävi mm. EM- kisojen karsintojen jälkeen Englannissa.

   Helsinki-cupin avajaisissa pikkujalkapalloilijoita kehotettiin ottamaan mallia isompien kisoista. Kuitenkin otteluiden jälkeen alkavasta jäynästä, ei tulisi kenenkään ottaa oppia. Eikä nyt tarkoitettu itsepäisiä faneja vaan omaa etuaan tavoittelevia toimittajia kuten Jantunen mainitsee artikkelissaan: "Josta on reiluus kaukana."

   Kuitenkaan Suomessa ei voida vain hymähdellä ulkomaiden lehdistöjen käyttäytymistä, koska asiat ovat muuttumassa samanlaiseksi myös Suomessa. Nimittäin jopa Suomessakin on julkaistu kuvia julkkisten kodeista ja paljastettu yksityisiä asioita, joka Jantusen mukaan kertoo lisääntyvästä matalamielisestä journalismista. Pohjalle on yllättävän lyhyt matka.

   Jantunen lainaa Helsingin Sanomien 5.7 ilmestynyttä artikkelia: "Brittitoimittajat voisivat edes pyytää anteeksi, kuten Italian pelaaja Francesco Totti teki kun sylki vastustajansa päälle ja sai monen ottelun pelikiellon. Totin anteeksipyyntö ei kuitenkaan ollut tarkoitettu julkiseksi vaan yksityiseksi rukoukseksi. Rukous vuodettiin julki, eikä se ollut reilua Tottia kohtaan.

   EM-kisoissa Englanti hävisi portugalille ja putosi jatkosta, brittilehdille syyllinen oli Sveitsiläinen erotuomari Urs Meier. Jantusen mukaan The Sun lehti julkaisi myös Meierin kotiosoitteen, sähköpostin ja muut yksityiselämän salat. Jantunen myös kertoo että iltalehden mukaan The Sun -lehdelle ei riittänyt normaali kritiikki ja se myös asetti valtavan Englannin lipun erotuomarin maatilalle Sveitsiin. The Sun -lehden toiminnan takia Meierille tuli postissa mm. tappouhkauksia.

   Syy lehtien matalamieliseen journalismiin on Jantusen mukaan Televisio joka  kertoo kaiken mutta silti seuraavan päivän lehdet on myytävä. Sen aikaansaamiseksi on paljastettava syylliset tappioon.

1
Likers
aikanope

Käsitteitä:

Abstrakti:  Abstraktit sanat ovat sellaisia, joita ei voi fyysisesti koskettaa. Esim. tunteet ovat abstrakteja sanoja kuten: rakkaus, viha yms.

Konkreettinen: Abstraktin vastakohta eli käsin kosketeltava. Esim. substantiivit: pöytä yms.

Monimerkityksisyys: Samaa tarkoittava sana kuten kuusi, voi olla puu ja numero.

Tekstilaji: Esim. kolumni, artikkeli, novelli yms.

Tekstityyppi: kertova, kuvaileva, ohjaileva, argumentoiva.

Konteksti: Asiayhteys, jossa jokin tietty asia mainitaan esim. ihmisen tausta, sijainti, suhteet ja kommunikaatio.

Konventio: Tekstin rakentamisen säännöt.

 

Tavoitteeni:

- Haluaisin osata kirjoittaa nopeasti ja sujuvasti oikeanlaista tekstiä, haluan myös osata laatia oikeanlaisen essee vastauksen.

- Haluan oppia työskentelemään paremmin ryhmässä.

- Haluan oppia uusia asioita ja ymmärtää ne.

- Haluan tietenkin myös päästä kurssista läpi :)

 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Olet referaatin teossa oikeilla jäljillä. Sisältö on kohdallaan. Lue vielä tekstisi uudestaan ja tarkista virkerajat, pilkut ja alkukirjaimet.
aikanope   (05.09.2013 20:04)
  Reply

@aikanope Tottakai sitä haluaa yrittää jotain 8 tai 9, mutta aina ei käy yhtä hyvin. Katsotaan nyt että mitä tästä kurssista tulee.
ronjavanhatalo   (03.09.2013 18:35)
  Reply

Asioiden ymmärtäminen on hyvä juttu, pidä siitä kiinni. Silloin varmasti pääset kurssista läpi, mutta nosta itsellesi rimaa: millaisen arvosanan haluat?
aikanope   (21.08.2013 19:41)
  Reply