This is a free Purot.net wiki
  • View:

Kirjakielen köllit

poikkitieteellinen jouluateria

Lahden ammattikorkeakoulun Fellmanni-instituutti ja Taide- ja muotoilukoulu Taika lähtivät rakentamaan uudenlaista lasten jouluateriaa Taikan tusinan alakouluikäisen ja kuuden Fellmannin opiskelijan kanssa. Lapsilta kysyttiin haluaisivatko he perinteisen jouluaterian vai jotain muuta, ja enemmistö lapsista hänen mukaansa halusi jotain muuta. Lopputulos oli opiskelijoiden mukaan melko perinteinen ja muutokset pieniä. Artikkelin kirjoittajan Sirpa Palokarin mukaan jouluhanke oli antoisa kokemus. Ravintolapalvelujen johtamisen opettaja Tanja Mikkola uskoi että hanke auttoi opiskelijoita tulevassa ammatissaan. Mikkola myös sanoi että ravintola-alan ammattilaisille on hyötyä siitä että he näkevät miten ennakkoluulottomia lapset ovat.

   Sirpa Palokarin artikkelissa Tanja Mikkola haluaa tuoda esille että nauravat nakit ovat lastenruokaa ja että se on jo melkein liian tavallinen ruokalaji lasten ruokalistalla. Kuitenkin meidän mielestämme nauravat nakit  kuuluvat lasten ruokalistaan. Lapsilla on usein ennakkoluuloja, eivätkä he halua maistaa uusia ruokia. Meidän mielestämme uusien ruokalistojen laatiminen on mukavaa vaihtelua mutta monesti turhaa, koska lapset turvautuvat  tuttuihin ruokiin.. Meidän mielestä perinteinen joulu on paras, vaikkakin uusien asioiden kokeileminen on myös mukavaa ja pienet asiat kuten rusinoiden lisääminen maksalaatikkoon ovat ihan hyviä ideoita, suuria muutoksia ei pitäisi tehdä koska joulussa on ideana se että se on perinne ja perinteikkääseen jouluateriaan kuuluu kinkku, porkkanalaatikko, lipeäkala,  rosolli, lanttulaatikko yms.

1
Likers
aikanope

Kielelliset valinnat muuttavat tekstilajia.

Jouduin pariksi tunniksi kiipeliin juututtuani liian ahtaaseen ikkunaan Savonlinnassa sunnuntain vastaisena yönä.En sisään enkä ulos kerrostalon kellarivarastoon kohdistuneella keikallani
      Minun avunhuutoni kuultiin Hakan kerrostaloalueella noin yhden aikaan yöllä ja niistä ilmoitettiin hätäkeskukseen Mikkeliin. Paikalle ensiksi saapunut poliisipartio yritti auttaa minua, joka olin juuttunut tuuletusikkunaan. Olin juuttunut niin tiukasti muutaman kymmenensentin levyiseen luukkuun, ettei tilanne lauennut miesvoimin
      Tilanne ratkesi vasta, kun poliisit purkivat ikkunankarmit ja vapauttivat minut, jonka jälkeen siirsivät minut partioautoon.

1
Likers
ronjavanhatalo

Kontekstina tekstin tekijä

A) Kirje on avoin kirje ja se on kirjoitettu Geir Rönningille. Kirjoittaja halusi kehua Geiriä julkisesti koska tekstari ei hänelle riittänyt. Vaikkakin Geir oli norjalainen hän halusi kertoa että kannustaa silti kaikkia Suomen euroviisu-edustajia. Hän myös halusi kannustaa ihmisiä kiinnostumaan enemmän euroviisuista.

B) Kirjeen on kirjoittanut sotamies Paavo joka on ollut Korsussa 18.2.1944. Kirje on kirjoitettu Hentulle jolla on hyvin tiivis yhteydenpito Paavon kanssa joten he ovat luultavasti melko läheiset. Paavo on ollut sairaana mutta on jo melkein terve. Hän lähettää kirjeen ystävänsä ja petikaverinsa Kalle Kustaan  mukana. Hän olisi myös toivonut Kalle Kustaan vievän Hentun jätskille mutta Kalle Kustaa on luultavasti niin ujo että ei uskalla. Paavo kaipaa kovasti Henttuaan.

C) Ilmeisesti lapset ovat kirjoittaneet kirjeen Saarioisille, jonka takia Saarioinen on valmistanut kolme uutta ruokalajia lasten toivomusten mukaan.

D) Kirjeessä ei kerrota suoraan kuka on kirjoittaja mutta hänellä on selvästi hyvät välit Ritvaan jolle kirje on osoitettu. Kirje on kirjoitettu 4.7.2000 klo 11.00 ja kellonaika sekä neliöt viittaavat sähköpostiin tai tekstiviestiin. Kirjoittajalla on hyvät välit Ritvaan koska hän odottaa innokkaasti vastausta. Kirjoittajat ovat luultavasti nuoria kuten kirjoitustapa viittaa.

Abstrakti

Abstrakti on asia jota ei voi fyysisesti koskea. Esim. rakkaus ja humala. Abstrakti on konkreettisen vastakohta. 
 

1
Likers
aikanope

Ryhmän tavoitteet:

- Oppia kielioppiasiat

- Oppia työskentelemään tehokkaasti ryhmässä

- Sisäistää ja oppia uusia asioita

- Oppia hakemaan ahkerasti tietoa ja kritisoimaan sitä

- Kaikkien tavoite on päästä kurssista läpi.

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

@aikanope Okei, muutin sitä nyt :)
ronjavanhatalo   (06.09.2013 23:06)
  Reply

Hyvä, että tuotte esille artikkelista poikkeavan ajatuksenne. Teksti kaipaa vielä tarkennusta: mihin artikkeliin ja mihin ajatuksiin kommenttinne liittyy? Näin mielipiteenne ymmärtää sellainenkin lukija, joka ei tunne aineistona olevaa artikkelia.
aikanope   (01.09.2013 08:26)
  Reply

Kirjoittakaa kommenttiinne, kenen mielipiteisiin ja millaisiin ajatuksiin otatte kantaa. Mitä nauravista nakeista sanotaan artikkelissa? Eivätkö lapset halua maistaa uusia ruokia?
aikanope   (28.08.2013 11:03)
  Reply

Hyvä! Nostakaa vähän rimaa: millaisen arvosanan haluatte kurssista? Osoittaako numero 5 sen, että osaatte kielioppiasiat ja osaatte hakea tietoa? Oikeasti.
aikanope   (21.08.2013 19:39)
  Reply