This is a free Purot.net wiki
  • View:

Nimetön

Referointi 31.8

Vai reilua peliä

Katkelma on Jyrki Jantusen lehtikirjoituksesta, joka on ilmestynyt Suomen kuvalehdessä 9.7.2004.

Jalkapallo on televisiolaji, josta katsojat näkevät ottelun lähikuvina, hidastuksina, sekä tietävät pelin kulusta enemmän kuin pelaajat, tuomarit tai stadionyleisö. 4. heinäkuuta 2004 pienempiä jalkapalloseuroja kehoitettiin ottamaan mallia isojen poikien peileistä, jotka ovat taidokkaita, jännittäviä, kurinalaisia ja tietysti erinomaista viihdettä täynnä yllätyksiä.

Mutta kaikki ei ole niin mustavalkoista, sillä otteluiden jälkeen alkaa omiaan kannustavien toimittajien jäynä, joiden eleet ovat kaukana reiluudesta. Vaikka televisiosta näkee kaiken, on silti päivän lehdet myytävä. Siihenkin löytyy keino etsimällä tappioon syyllinen.

Näin kävi Sveitsiläiselle tuomari Urs Meierille, kun Englanti putosi jatkosta hävittyään Brasilialle EM-kisoissa. Iltalehden mukaan The Sun -lehdelle normaali kritiikki ei riittänyt, vaan paljasti Meierin kotiosoitteen, sähköpostin ja yksityiselämän salat. Täten hänestä tuli brittien sylkykuppi ja tappouhkauksia sateli.

Toinen esimerkki on Italian pelaaja Francesco Totti, joka syljettyään vastajoukkueen pelaajaa joutui pelikieltoon pitkäksi aikaa. Francesco teki yksityisen anteeksipyynnön tapahtuneesta Neitsyt Marialle, joka vuodettiin julki (Helsingin Sanomat 5.7.2004). Toimittaja Jyrkin mielestä se ei ollut reilua ja hän miettii, että pitäisiköhän jalkapallohuliganismin poistaminen aloittaa The Sun -lehdestä vai toimittajien anteeksipyynnöistä.

kaiken kaikkiaan Journalismi liioittelee huonoja suorituksia, mutta toisaalta niiden on pakko, että päivän lehdet myytäisiin ja katsojaluvut ovat korkeat. Jyrki huomauttaa vielä, ettei tämä ole pelkästään brittien ongelma, sillä muut maat mukaan lukien Suomi alentuvat tällaiseen. Jantusen tekstistä voi päätellä, että hänen mielestään on alentavaa, jos ihmiset ovat koetuksella pelkän rahan ja maineen takia.

Puhetta jouluateriasta

​Lahden ammattikorkeakoulun Fellmanni-instituutti  ja Taide- ja muotoilu koulu Taika lähtivät tutkimaan lasten mielipiteitä jouluateriasta. Mukana oli tusina Taikan alakouluikäistä ja kuusi Fellmannin opiskelijaa.                                   Ensiksi oli kuultava, mitä joulu toi lapsille mieleen, ja suurimmalle osalle se oli tonttuja, kynttilöitä, punaista ja vihreää, kuusia ja kinkkua. Mutta kun lapsilta kysyttiin, haluaisivatko lapset täysin perinteisen jouluaterian vai jotain aivan muuta, tulos oli selvä: -Jotain muuta!                                                                       Sitten lapset ja opiskelijat tutustuivat toisiinsa usean päivän ajan ja mm. maistelivat joulun makuja. Lopputulos oli kuitenkin melko perinteinen, sillä muutokset ruuanvalmistuksessa olivat pieiniä, mutta merkittäviä.

                                       Meidän mielestä oli hyvä että lapset saivat äänensä kuuluville, ja heidän mielipiteistään oltiin kiinnostueita ja vaikkapa ravintolat saavat uusia ideoita tästä lasten ruokalistoille. :) Me olemmen aikalailla samoila linjoilla lasten kanssa siinä, että perinteet kunniaan, mutta pieniä muutoksia saa kuitenkin tehdä. 

1
Likers
aikanope

Maanantai 26.8 tekstilajit

 

Hiiri jäi ikkunan vangiksi

Hiiri joutui pariksi tunniksi kiipeliin juututtuaan liian ahtaaseen ikkunaan Savollinnassa sunnuntain vastaisena yönä. Hiiri ei päässyt sisään, eikä ulos kellarivarastoon kohdistuneella keikalla. Huono-onnisen hiiren avunhuudot kuultiin Hakan kerrostaloalueella noin yhden aikaa yöllä ja niistä ilmoitettiin hätäkeskukseen Mikkeliin. Paikalle ensiksi saapunut poliisipartio yritti auttaa tuuletusikkunaan juuttunutta jyrsijää. Se oli juuttunut niin tiukasti muutaman kymmenen sentin levyiseen luukkuun, ettei tilanne lauennut miesvoimin.

Tilanne ratkesi vasta sen jälkeen, kun poliisit purkivat ikkunan karmit ja siirsivät vapauttamansa uhrin partioautoon.

∞∞∞

Valitsimme ryhmän kanssa ihmisen paikalle eläimen, koska se tuntui hauskimmalta ja mahdollisimman epätodelliselta vaihtoehdolta.

 

1
Likers
aikanope

Keskiviikko 21.8 Konteksti

 

Tiivistelmät

A) (Jenni)

Vuotuiset euroviisut ovat lähestymässä, joten toimittaja kirjoitti suomen edustajalle Rein Rönningille avoimen (julkisen) kannustus kirjeen. Norjalainen Rein edustaa Suomea vuonna 2005 kappaleella Why? Lukijoille hän kertoi, että vaikka Geir on Ukrainassa, niin hänelle voi lähettää kannustus tekstarin hintaan 50snt. Kirjeessä toimittaja muistutaa Reiniä siitä, kuinka paljon euroviisut kertovat euroopasta ja samalla hän muistelee mieleen painuvimpia esityksiä vuosien varrelta. Hän osoittaa myös eurooppa-tietämystään hänelle ja kertoo oivaltaneensa kuunneltuaan Why?:n musiikkivideota mistä aiheesta Rein laulaa. (Beslanin tragedia)

Lopuksi hän toivottaa onnea ja menestystä tuleviin euroviisuihin ja toivoo että Suomi voittaisi tänä vuonna niin päästäisiin järjestämään seuraavat euroviisut Helsinkiin.

Avoin kirje Geir Rönningille: Heikki Aittokoski, Helsingin Sanomat 19.5.2005

B) (Alina)

Hei Henttuni- kirje on kirjoitettu Korsussa 18.2. 1944. Jolloin on ollut menossa sota, niinkuin pommitukset ja jo vuosiluku antavat ymmärtää.                                  Kirjeen kirjoitti lakia opiskeleva Paavo. Hän lähetti kirjeen kenties rintamalta rakastetulleen, johon hänellä on hyvin vahva suhde, ja jota hän ei ilmeisesti ollut pitkään aikaan päässyt näkemään. Paavo on ollut sairaana, tai ehkä haavoittunut sodan temmellyksessä, koska kertoo kirjeessä olleensa jo paranemaan päin, ja myös ikävöivänsä vastaanottajaa.                                         Kirjeen Paavo lähetti ystävänsä Kalle Kustaan mukana Helsinkiin, jossa epäili rakastettunsa olevan. Paavon mukaan hieman ujo Kallekin on odottanut jo pitkään pääsyä sinne, varmaan rakkaansa luo.

Kirjeen oli lähinnä tarkoitus kertoa kuulumiset ja myös kehoittaa pysymään reippaana.

C)

D)

Tiistai 20.8 abstrakti ym.

 

Abstrakti

Abstrakti taide ei pyri esittämään mitään luonnollisen maailman kohteita, jolloin katsoja itse voi mielikuvituksen avulla nähdä kuvan/asian omalla tavallaan.

Abstraktitaiteilijoita ovat mm. Kazimir Malevits ja Josef Albers.

Konkreettinen

On todellista, fyysisesti ja eri aistien avulla havaittavaa.

Esim. Konkreettinen musiikki, äänilähteinä mm. nauhoitetut rytmit, piano ym. Kaikki sävelet ja äänet ovat tehty ns. käsin, eikä tietokoneen valmiilla soinnuilla ja rytmeillä.

Monimerkityksellisyys

Yksi sana tai asia, jolla on kaksi tai useampi eri merkitys.

Esim. Kissan silmä ja kissansilmä ei puhekielessä erotu.

Tai pineapple:

Pineapple voi olla hedelmä ja hiustyyli.

Mielikuva

Mielikuva on ihmisen sisäinen ja oma ajatus jostain asiasta, jonka luomiseen ei tarvita ulkoista ärsykettä.

Tästäkin teksistä voi luoda jo mielikuvan siitä vaikkapa minkä näköinen isä on ollut selittäessään Oskulle omia kokemuksiaan tai vaikka kuinka sottaista hommaa lasten teko on jne..

∞∞∞∞∞

1
Likers
aikanope

Ryhmämme tavoitteet

Ryhmämme tavoitteita ovat:

 - saada tehtyä työt ajoissa

 -tehdä työt sovussa

 -kaikilla olisi mukavaa

 -kaikki oppisi jotain uutta

 -saada hyviä numeroita.

 

Ryhmän jäsenet: 

Piia Karjalainen

Alina Hietala

Jenni Länkinen

Noora Saarela

1
Likers
aikanope

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Mainioita esimerkkejä! - millaisia ovat abstraktit sanat, abstrakti teksti?
aikanope   (28.08.2013 19:40)
  Reply

Oikein hyviä tavoitteita! Kun teette työt ajoissa ja hyvässä sovussa, väistämättä opitte uutta ja saatte hyviä numeroita.
aikanope   (20.08.2013 20:18)
  Reply