This is a free Purot.net wiki
  • View:

Jenni K:n sivu

Tavoitteeni

-Oppia keskustelemaan niin, että muutkin ymmärtävät

-Oppia ymmärtämään luettua

-Päästä kurssista läpi

-Pysyä aikataulussa

Taitava ikäisekseen

Toimittaja Hanna Käyhkö kertoo Karjalaiseen 14.8.2001 kirjoittamassaan tekstissä Nuorena on lounas väännettävä pian esikoulun aloittavasta 5-vuotiaasta Elinasta, jota kutsutaan Kikaksi. Kikka on lörytänyt itselleen rakkaan ja hyödyllisen harrastuksen, kokkaamisen.

Käyhkön tekstistä seviää, että kikka on itsenäinen, reipas ja itseensä tyytyväinen. Hän osaa jo paljon reseptejä ulkoa, eivätkä avustajat ole tytön kokatessa tervetulleita keittiöön. Toimittaja arvelee tytön vanhempien pääsevän kotona helpolla, kun lapsi on niin innokas kokki, mutta on väärässä: Kikka ei jaksa laittaa kotona ruokaa, koska äiti tekee sen ja kotona ei myöskään saa sotkea. Kikka arvostaa tekemäänsä ruokaa: "Hyvää on." hän tuumaa maistellessaan lempiruokaansa jauhelihakastiketta ja uusia perunoita.

Kikalla on jo tulevaisuuden suunnitelmiakin, mikä on harvinaista 5-vuotiaalle: "Kun minulla on lauantaisin vapaata McDonalds`ilta, menen auttamaan äitiä ja mummoa kosmetiikkaliikkeeseen." Myöhemmin Kikka aikoo perustaa oman ravintolan, sitä ennen on opittava kirjoittamaan ruokalista, joten esikoulusta voi olla hyötyä. Kikka on jo aloittanut bisneksen teon myymällä teltassa kasviksia mummon kasvimaalta. Isoveli kertoi toimittajalle kasvisten olevan kuitenkin pöyristyttävä hintaisia.

 Käyhkön mukaan Kikka on siis oma-aloitteinen, itsenäinen, reipas, avulias ja hän vaikuttaa ikäistään huomattavasti vanhemmalta.

 

 

 

1
Likers
aikanope

Luottamus hukassa?

Pia Vaalan 2.7.2004 Karjalaisen nuortensivulle kirjoittamassa tekstissä "Kyttätekstari paljastaa kamusi luotettavuuden" kerrotaan yksinkertainen tapa testata deittikumppanin luotettavuus.


Tekstin huomaa olevan nuortensivulta koska siinä käytetään nuorekkaita sanoja, kuten esimerkiksi "kimmakaveri" tai "poikafrendi. Myös tekstaamisesta voi päätellä tekstin olevan nuortensivulta, koska se on yleistä nuorten keskuudessa.  Tekstiin on  lainattu nuorten tekstiviestejä: "V..un sika! en ois susta uskonut. Meidän tarina on tässä. Mä luulin että suhun voi luottaa. sä sanoit, että mä olen sulle ainut ja oikea."


Nuoret myös aloittavat monesti seurustelusuhteen. Nuorilla on yleensä lyhyitä suhteita,riitoja ja he voivat helposti ihastua toisiin. Nuoret ovat uteliaita ja kiinnostuvat helposti salaperäisistä ihalijoista, jotka lähettävät viestejä, joissa kerrotaan miten hyvännäköisiä he ovat ja että haluaisivat tavata.


Joissain kohdissa myös kerrotaan suoraan henkilön olevan parikymppinen ja yhdessä viestissä kerrotaan henkilön olevan "komea 23v."


Tekstin konteksti, eli nuortensivu paljastuu siis nuorekkaasta kielestä, nuorten muodostamista suhteista ja suoraan kerrottavasta iästä.

1
Likers
aikanope

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Tekstisi Kikasta on taitavasti laadittu. Hyvä!
aikanope   (12.09.2013 10:33)
  Reply

Niinpä, luetun ymmärtäminen ei ole aivan simppeli juttu, vaikka lukisi suomea. Tarkoitus on tutustua erilaisiin teksteihin ja tutkia niiden ominaisuuksia. Silloin myös luetun ymmärtäminen paranee. Kun pysyy aikataulussa, pääsee kurssista myös läpi. Hyvää matkaa!
aikanope   (19.08.2013 20:37)
  Reply