This is a free Purot.net wiki
  • View:

Ekaluokkalaiset

Puhetta jouluateriasta

Joulu tuoksuu kuuselle, maistuu piparille, se on punainen ja helisee, lapset ovat tätä mieltä.   

   Jotkut tietyt ruokalajit kuten piparit ja kinkku käyvät lapsille hyvin ja taas jotkut kuten lipeäkala ja rosolli eivät taas käy lapsille. Tietyt perinteet sekä perinneruuat joulun aikaan ovat tärkeitä ja niistä halutaan pitää kiinni. Joitakin poikkeuksia on, jotkut haluaisivat perinteisen jouluaterian sijaan uudenlaisen jouluaterian. Sehän olisi vain makuaistien kehittämistä , että kokeiltaisiin jotain uutta perinteiden sijasta.

   Tietenkin tärkeää on kuunnella lapsia ja ottaa heidät huomioon ravintoloiden ja muiden ruokapaikkojen ruokalistoilla ja menuilla. 

   Oli erittäin hyvä idea, että lapset ja ammattikorkeakoulun opiskeliat toimivat yhteistyössä yhteisten jouluperinteiden vuoksi. Saatiin molemmilta hyviä vinkkejä ja ehdotuksia, erilaisia mielipiteitä, että miten lastenruokamaailman ruokatottumuksiin voitaisiin vaikuttaa positiivisesti.

Vastausteksti tekstistä "Poikkitieteellinen jouluateria", jonka on kirjoittanut Sirpa Palokari 12/2004.

1
Likers
Siprika

Reilusta epäreiluun

Jyrki Jantunen on kirjoittanut Suomen Kuvalehteen  9.7.2004 kolumnin Vai reilua peliä. Kolumnissa Jantunen pohtii, miksi toimittajat tekevät reilusta pelistä epäreilun.

Kolumnissa kerrotaan Portugalissa pelatuista jalkapallon EM-kisoista. Jalkapalloa oli pelattu reilusti ja peliä oli ollut ilo katsella. Pelien jälkeen toimittajat olivat kuitenkin alkaneet etsiä syyllisiä tappioon, eikä sitä oltu tehty reilusti.

Jantunen on käyttänyt tekstinsä yhtenä tietolähteenä brittiläistä The Sun - lehteä. Lehti oli syyttänyt sveitsiläistä erotuomaria Urs Meieriä häviöstä ja paljastanut hänen osoitteensa ja muut henkilökohtaiset tiedot, minkä johdosta Meier sai tappouhkauksia.

Vai reilua peliä - kolumnissa kerrotaan myös toisesta tapauksesta, jossa toimittajien keinot eivät ole olleet rehelliset. Italialainen pelaaja Francesco Totti oli saanut Helsingin Sanomien (5.7.2014) mukaan pelikiellon syljettyään vastapelaajan päälle. Tämän jälkeen Totti oli pyytänyt anteeksi Neitsyt Marialle osoitetun rukouksen muodossa. Tämä yksityinen rukous levisi tiedotusvälineiden kautta.

Jyrki Jantunen haluaa kolumnissaan tuoda julki toimittajien häikäilemättömyyden ja hän toivoo, ettei suomalainen journalismi vajoaisi ihan näin alas.

 

 

1
Likers
Siprika

Apina jäi ikkunan vangiksi

Apina joutui pariksi tunniksi kiipeliin juututtuaan liian ahtaaseen ikkunaan Savonlinnassa sunnuntain vastaisena yönä. Se ei päässyt sisään eikä ulos kerrostalon kellarivarastoon kohdistuneella keikalla.

 Huono-onnisen apinan avunhuudot kuultiin Hakan kerrostaloalueella noin yhden aikaan yöllä ja niistä ilmoitettiin hätäkeskukseen Mikkeliin. Paikalle ensiksi saapunut leijonapartio yritti auttaa tuuletusikkunaan juuttunutta apinaa. Se oli juuttunut niin tiukasti muutaman kymmenen sentin levyiseen luukkuun, ettei tilanne lauennut eläinvoimin.

Tilanne ratkesi vasta sen jälkeen, kun leijonat purkivat ikkunan karmit ja siirsivät vapauttamansa uhrin partioautoon.

 

2
Likers
aikanope, MerjaVilppola

Kontekstina tekstin tekijä

A. Tekstin tekijä tykkää Euroviisuista ja toivoo, että Suomen edustaja Geir Rönning voittaisi Euroviisut ja kisat voitaisiin järjestää seuraavana vuonna Helsingissä. Kirje on tarkoitettu Geir Rönningille ja kaikille Helsingin Sanomien lukijoille ja sen tavoitteena on kannustaa Geir voittoon.

B. Kirjeen kirjoittaja, Paavo, on sotilas, joka luultavasti opiskelee lakimieheksi ja pitää kaunokirjallisuudesta. Kirje on lähetetty Korsusta vuonna 1944 Paavon rakkaalle ystävälle Helsinkiin. Kirjeestä huomaa, että kirjoittaja ja vastaanottaja ovat todella läheisiä. Kirjeen tarkoituksena on kertoa kuulumisia.

C. Kirje on lasten kirjoittama. He toivovat kirjeessään, että valmisruokia valmistava yritys Saarioinen laajentaisi valikoimaansa. Saarioinen toteutti toiveen ja lisäsi lasten kirjeen mainokseensa.

D. Kirjeen kirjoittaja on kesälomalla oleva lapsi, joka kirjoittaa runoja. Vastaanottaja Ritva on luultavasti samanikäinen kuin kirjoittaja. Kirjeen tavoitteena on kertoa kuulumisia.

1
Likers
Siprika

Abstraktista

Kuva abstraktista. kuva liittyen abstraktiseen taiteeseen. Ei liity todellisuuteen mitenkään vaan on mielikuva. Käsitteellä abstrakti tarkoitetaan epähavainnollista asiaa. Abstraktin käsitteellinen taso voi vaihdella konkreettisesti.

2
Likers
aikanope, Siprika

Konnotaatio - Mielikuvat

Konnotaatio on sanoihin liittyvä mielikuva tai tunne, jotka ovat eri ihmisillä erilaisia.

Kaksi esimerkkiä:

-Luomun mielikuvat voivat johtaa harhaan: http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2013022616715965_pk.shtml

-Ja video youtubesta (englanniksi), jossa eri sanoilla on erilaisia mielikuvia :

1
Likers
aikanope

Monimerkityksisyys

Sanalla voi olla monta merkitystä, eli sama sana voi tarkoittaa eri yhteyksissä aivan eri asiaa. Esim. sana kuusi voi tarkoittaa sekä puuta että numeroa.

2
Likers
aikanope, Siprika

Ryhmämme tavoitteet:

- Kaikilla saman verran töitä

- Autetaan toisia ryhmän jäseniä

- Tehdään työt huolellisesti ja ajallaan

 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Aineistoa on referoitu taitavasti oman tekstin osaksi. Artikkelin pääasiat on kerrottu omin sanoin. Tekstin lopussa olevat tiedot artikkelista tulisi kirjoittaa alkuun. esim. "Sirpa Palokari kirjoittaa artikkelissaan Poikkitieteellinen jouluateria ...." Näin lähtötilanne selviää myös sellaiselle lukijalle, joka ei tunne artikkelia ennestään.
aikanope   (05.09.2013 20:10)
  Reply
1
Likers
Siprika

Hienoja esimerkkejä! Videossa oli esitelty molempia, sanojen varsinaisia merkityksiä eli denotaatiota (esim. verbin play eri merkitykset) ja konnotaatiota. Video sopii myös esimerkiksi monimerkityksisyydestä. Tässä näkyy myös kielten eroavuudet: suomessa ei esim. light-sanalla ole samoja merkityksiä kuin englannissa.
aikanope   (21.08.2013 19:50)
  Reply
1
Likers
Siprika

Toisten auttaminen ja töiden jakaminen on tarpeellisia yhteistyötaitoja! Kun saatte työt tällä tavalla tehtyä ajallaan, väistämättä homma onnistuu. Hienoa!
aikanope   (21.08.2013 19:48)
  Reply
2
Likers
Siprika, MerjaVilppola