Ekaluokkalaiset
Puhetta jouluateriasta
Joulu tuoksuu kuuselle, maistuu piparille, se on punainen ja helisee, lapset ovat tätä mieltä.
Jotkut tietyt ruokalajit kuten piparit ja kinkku käyvät lapsille hyvin ja taas jotkut kuten lipeäkala ja rosolli eivät taas käy lapsille. Tietyt perinteet sekä perinneruuat joulun aikaan ovat tärkeitä ja niistä halutaan pitää kiinni. Joitakin poikkeuksia on, jotkut haluaisivat perinteisen jouluaterian sijaan uudenlaisen jouluaterian. Sehän olisi vain makuaistien kehittämistä , että kokeiltaisiin jotain uutta perinteiden sijasta.
Tietenkin tärkeää on kuunnella lapsia ja ottaa heidät huomioon ravintoloiden ja muiden ruokapaikkojen ruokalistoilla ja menuilla.
Oli erittäin hyvä idea, että lapset ja ammattikorkeakoulun opiskeliat toimivat yhteistyössä yhteisten jouluperinteiden vuoksi. Saatiin molemmilta hyviä vinkkejä ja ehdotuksia, erilaisia mielipiteitä, että miten lastenruokamaailman ruokatottumuksiin voitaisiin vaikuttaa positiivisesti.
Vastausteksti tekstistä "Poikkitieteellinen jouluateria", jonka on kirjoittanut Sirpa Palokari 12/2004.
Likers
Siprika
Reilusta epäreiluun
Jyrki Jantunen on kirjoittanut Suomen Kuvalehteen 9.7.2004 kolumnin Vai reilua peliä. Kolumnissa Jantunen pohtii, miksi toimittajat tekevät reilusta pelistä epäreilun.
Kolumnissa kerrotaan Portugalissa pelatuista jalkapallon EM-kisoista. Jalkapalloa oli pelattu reilusti ja peliä oli ollut ilo katsella. Pelien jälkeen toimittajat olivat kuitenkin alkaneet etsiä syyllisiä tappioon, eikä sitä oltu tehty reilusti.
Jantunen on käyttänyt tekstinsä yhtenä tietolähteenä brittiläistä The Sun - lehteä. Lehti oli syyttänyt sveitsiläistä erotuomaria Urs Meieriä häviöstä ja paljastanut hänen osoitteensa ja muut henkilökohtaiset tiedot, minkä johdosta Meier sai tappouhkauksia.
Vai reilua peliä - kolumnissa kerrotaan myös toisesta tapauksesta, jossa toimittajien keinot eivät ole olleet rehelliset. Italialainen pelaaja Francesco Totti oli saanut Helsingin Sanomien (5.7.2014) mukaan pelikiellon syljettyään vastapelaajan päälle. Tämän jälkeen Totti oli pyytänyt anteeksi Neitsyt Marialle osoitetun rukouksen muodossa. Tämä yksityinen rukous levisi tiedotusvälineiden kautta.
Jyrki Jantunen haluaa kolumnissaan tuoda julki toimittajien häikäilemättömyyden ja hän toivoo, ettei suomalainen journalismi vajoaisi ihan näin alas.
Likers
Siprika
Apina jäi ikkunan vangiksi
Apina joutui pariksi tunniksi kiipeliin juututtuaan liian ahtaaseen ikkunaan Savonlinnassa sunnuntain vastaisena yönä. Se ei päässyt sisään eikä ulos kerrostalon kellarivarastoon kohdistuneella keikalla.
Huono-onnisen apinan avunhuudot kuultiin Hakan kerrostaloalueella noin yhden aikaan yöllä ja niistä ilmoitettiin hätäkeskukseen Mikkeliin. Paikalle ensiksi saapunut leijonapartio yritti auttaa tuuletusikkunaan juuttunutta apinaa. Se oli juuttunut niin tiukasti muutaman kymmenen sentin levyiseen luukkuun, ettei tilanne lauennut eläinvoimin.
Tilanne ratkesi vasta sen jälkeen, kun leijonat purkivat ikkunan karmit ja siirsivät vapauttamansa uhrin partioautoon.
Likers
aikanope, MerjaVilppola
Kontekstina tekstin tekijä
A. Tekstin tekijä tykkää Euroviisuista ja toivoo, että Suomen edustaja Geir Rönning voittaisi Euroviisut ja kisat voitaisiin järjestää seuraavana vuonna Helsingissä. Kirje on tarkoitettu Geir Rönningille ja kaikille Helsingin Sanomien lukijoille ja sen tavoitteena on kannustaa Geir voittoon.
B. Kirjeen kirjoittaja, Paavo, on sotilas, joka luultavasti opiskelee lakimieheksi ja pitää kaunokirjallisuudesta. Kirje on lähetetty Korsusta vuonna 1944 Paavon rakkaalle ystävälle Helsinkiin. Kirjeestä huomaa, että kirjoittaja ja vastaanottaja ovat todella läheisiä. Kirjeen tarkoituksena on kertoa kuulumisia.
C. Kirje on lasten kirjoittama. He toivovat kirjeessään, että valmisruokia valmistava yritys Saarioinen laajentaisi valikoimaansa. Saarioinen toteutti toiveen ja lisäsi lasten kirjeen mainokseensa.
D. Kirjeen kirjoittaja on kesälomalla oleva lapsi, joka kirjoittaa runoja. Vastaanottaja Ritva on luultavasti samanikäinen kuin kirjoittaja. Kirjeen tavoitteena on kertoa kuulumisia.
Likers
Siprika
Kuva abstraktista. kuva liittyen abstraktiseen taiteeseen. Ei liity todellisuuteen mitenkään vaan on mielikuva. Käsitteellä abstrakti tarkoitetaan epähavainnollista asiaa. Abstraktin käsitteellinen taso voi vaihdella konkreettisesti.
Likers
aikanope, Siprika
Konnotaatio - Mielikuvat
Konnotaatio on sanoihin liittyvä mielikuva tai tunne, jotka ovat eri ihmisillä erilaisia.
Kaksi esimerkkiä:
-Luomun mielikuvat voivat johtaa harhaan: http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2013022616715965_pk.shtml
-Ja video youtubesta (englanniksi), jossa eri sanoilla on erilaisia mielikuvia :
Likers
aikanope
Monimerkityksisyys
Sanalla voi olla monta merkitystä, eli sama sana voi tarkoittaa eri yhteyksissä aivan eri asiaa. Esim. sana kuusi voi tarkoittaa sekä puuta että numeroa.
Likers
aikanope, Siprika
Ryhmämme tavoitteet:
- Kaikilla saman verran töitä
- Autetaan toisia ryhmän jäseniä
- Tehdään työt huolellisesti ja ajallaan