This is a free Purot.net wiki
  • View:

EMMT

1
Likers
aikanope

Puhetta jouluateriasta

Lahden ammattikorkeakoulun Felmanni-instituutin ja Taide- ja muotoilukoulu Taikan tekemän tutkimuksen tai kyselyn mukaan lapset haluaisivat jouluaterialle uusia makuja perinteisten tilalle. Mielestämme jouluun kuuluu ehdottomasti perinteiset maut, mutta pieniä muutoksia saa tietenkin tehdä.
Onneksi lapsien haluamat muutokset olivatkin pieniä, kuten rusinoiden lisääminen maksalaatikkoon, eikä esimerkiksi hampurilaisten tuominen joulupöytään.

4. Kielelliset valinnat muuttavat tekstilajia

b.

- annat henkilöille etunimen

 

Mauri joutui pariksi tunniksi kiipeliin juututtuaan liian ahtaaseen ikkunaan Savonlinnassa sunnuntain vastaisena yönä. Maukka ei päässyt sisään eikä ulos kerrostalon kellarivarastoon kohdistuneella keikalla. Huono-onnisen murtomiehen avunhuudot kuultiin Hakan kerrostaloalueella noin yhden aikaan yöllä ja niistä ilmoitettiin hätäkeskukseen Mikkeliin. Paikalle ensiksi saapunut poliisipartio yritti auttaa tuuletusikkunaan jumittunutta Mauria. Hän oli joutunut niin tiukasti muutaman kymmenen sentin levyiseen luukkuun, ettei tilanne lauennut miesvoimin.      Tilanne ratkesi vasta sen jälkeen, kun poliisit purkivat ikkunan karmit ja siirsivät vapauttamansa uhrin partioautoon.

 

Valittiin tämä koska mielestämme tämä on hauska ja meillä on huono huumorintaju! Ha ha..:)

1
Likers
aikanope

3. Kontekstina tekstin tekijä

A)

Kirje on Geir Rönningille, Suomen euroviisuedustajalle vuonna 2005. Kirjeen kirjoittaja halusi kannustaa Geiriä ilmeisesti paljon, koska hänelle ei riittänyt kannustustekstari vaan hänen piti kirjoittaa avoin kirje Geirille. Kirjoittaja oli ilmeisesti Geirin kappaleen fani, koska toivoi että euroviisut olisivat ollee Helsingissä seuraavana vuonna.

B)

Kirje on kirjoitettu korsusta vuonna 1944 Helsingin pommitusten aikaan. Kirjeen on kirjoittanut Paavo, joka ilmeisesti opiskelee lakia ja tykkää kaunokirjallisuudesta. Kirjeen vastaanottaja on luultavasti Paavon vaimo joka on jumppaohjaajana Helsingissä. Kirjeen tarkoitus oli luultavasti lievittää vaimon ikävää kotona.

C)

Lapset ovat kirjoittaneet Saarioiselle kirjeen ja toivoivat siinä kanapuikkoja koska tykkäävät kanasta. Saarioinen vastasti lapsille ja käytti lapsien kirjettä mainostukseen. "Kirjeen" tarkoitus on mainostaa Saarioisen tuotteita.

D)

Kirje on vastaus Ritvalle joka on kysellyt kesälomalaisen kuulumisia. Kirjeen kirjoittaja kertoi kuulumisiaan Ritvalle ja käski kirjoitella. Kirjoittaja on luultavasti nuori tyttö joka viettää kesälomaa kaverinsa kanssa. 

 

Jäsenet:

Enni

Maria

Miika 

Taavetti

1
Likers
taavettii

Ryhmän tavoitteet:

  • Kehittyä hyviksi ryhmätyöskentelijöiksi
  • Oppia aakkoset ilman tuikituiki tähtösen säveltä (:D)
  • Oppia lauserakenne, sijoittamaan välimerkit, pilkut, pisteet ja isot alkukirjaimet oikeisiin paikkoihin tekstissä
  • Saada kurssista kohtuu hyvä arvosana
  • Oppia käyttämään purot.nettiä kunnolla

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Jouluateria-kommentissa olette hyvin esitelleet aluksi aineiston ja oman pääajatuksenne. Olisiko aineistossa ollut enemmän yksityiskohtia, joita olisitte voineet kommentoida tarkemmin? Mitä ovat perinteiset maut, jotka kuuluvat jouluun ja jotka olisi hyvä säilyttää?
aikanope   (01.09.2013 08:38)
  Reply

Millaisilla esimerkeillä tarkentaisit abstraktin sanakirjamerkitystä?
aikanope   (20.08.2013 20:12)
  Reply

Abstrakti-sanalla on seuraavia merkityksiä:
Käsitteellinen, yleisluontoinen, yleisiin käsitteisiin perustuva. Vastakohta konkreettinen.
anonymous   (20.08.2013 17:02)
  Reply

Mainioita tavoitteita! Kuvakin on hieno! Lauserakennekuviot on mitä oivallisin oppimistavoite.:) Jos haluatte, voitte hankkia vielä erikseen kielenhuoltoa varten kirjan, niin harjoituksia ei puutu. Katsotaan tunnilla, millaisia kirjoja on tarjolla.
Mikä on teidän mielestänne hyvä arvosana?
aikanope   (19.08.2013 16:29)
  Reply