This is a free Purot.net wiki
  • View:

Ryhmä Rämä

Puhetta jouluateriasta

Meidän mielestä on mukava, kun lapsiakin on huomioitu Lahden ammattikorkeakoulun Fellmanni-insstituutin ja Taide- ja muotoilukoulu Taikan kyselyssä aiheesta; jouluruoka. Vaihtelu virkistää niin lapsia, kuin aikuisiakin. Oli hienoa, kun tutkimukseen otettiin mukaan eri-ikäisten nuorten ja lasten mielipiteitä. Mielipiteiden avulla mm. ravintolatkin osaavat tehdä lasten mieleistä ruokaa eikä pelkästään nauravia nakkeja ym. 

Sisältöalue

Kontekstina tekstin tekijä

A) Kirje Geir Rönningille, norjalainen, joka edusti suomea euroviisuissa vuonna 2005. Kirjeen kirjoittaja ei halunnut lähettää Geirille pelkkää tekstiviestiä vaan halusi kirjoittaa 'oikean' kirjeen todistaen olevansa fani.

B) Kirjeen kirjoittaja on nuori sotilaspoika Paavo. Hän kirjoittaa rakkaalleen, joka on luultavasti liikkunanopettaja. Paavo on kiinnostunut hieman kaunokirjallisuudesta, sillä hän on lukenut Mika Waltarin "Rakkaus vainoaikaan" ja Jonathan Daviksen "Madridin enkelit".

C)Lapset ovat kirjoittaneet Saarioisten äideille, että voisivatko he tehdä heille jotain hyviä kanapuikkoja, koska he tykkäävät niistä. Saarioisten äidit kirjoittavat, että he ovat valmistaneet kolme uutta kanaherkkua, jotka sopivat koko perheelle.

D) Kirjeen kirjoittaja on todennäköisesti nuori, joka kirjoittaa vastauskirjeen Ritvalle, joka on kysynyt heidän kuulumisia. Kirjeen kirjoittaja luultavasti pitää runojen kirjoittamisesta. Ja toivoo Ritvan kirjoittavan hänelle.

Kielelliset valinnat muuttavat tekstilajia,minämuoto

Jäin ikkunan vangiksi

Murtokeikkani keskeytyi jäätyäni savonlinnalaisen kerrostalon kellarivaraston ikkunaan jumiin. Menin paniikkiin ja huusin apua, avunhuutoni kuultiin Hakan kerrostaloalueella noin yhden aikaan yöllä ja niistä ilmoitettiin Mikkelin hätäkeskuskseen. Ensiksi paikalle saapunut poliisipartio yritti auttaaa minua pois,mutta tilanne ei lauennut miesvoimin. Tilanne ratkesi vasta poliisien purettua ikkunan karmit, jonka jälkeen he siirsivät minut partioautoon.

Valittiin kyseinen teksti sen perusteella että ; teksti  miellytti eniten meitä kaikkia :)

Monimerkityksisyys - sanalla voi olla monta merkitystä esim. Kuusi on sekä numero että puulaji

Abstrakti - epähavainnolline asia esim. Taivas voit nähdä sen, mutta et koskettaa. On olemassa myös abstraktia taidetta, abstrakti taide ei suoranaisesti esitä mitään

Konkreetti - on abstraktia vastakohta. Se on havainnollinen asia. Esim. Omena voit nähdä sen ja voit myös koskettaa sitä

Mielikuva - havainnon kaltainen elämys johon ei kuitenkaan liity mitään häiriötekijää, joka toimisi havainnon kohteena

Konnotaatio - sanan perusmerkitykseen liittyviä lisämeekityksiä esim. Norsu sanan konnotaatioita ovat esim. isokokoisuus ja törisevyys. Perustuu mielikuviin ja tunteisiin

Konteksti - eli tekstiyhteys esim. jarruvalo, vasen vilkku  ja käsijarru saavat merkityksen kun konteksti osoittaa onko kyseessä katsastusmiehen antama vikalista, runo tai läksymerkintä

Tehnyt: Sofia ja Julia

 

Ryhmämme tavoitteet

-tasapuolinen työjako

-ei liikaa turhia pulinoita

-huolehditaan aikatauluista

-kehittää kirjoitustaitoja

 

 

 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Napakka, lyhyt kommentti. Tekstin alkuun on hyvä kertoa, mihin tekstiin otatte kantaa. Samoin voi tarkentaa lasten mielipiteitä, mitä ruokia he kommentoivat ja mitä he niistä sanovat.
aikanope   (05.09.2013 20:13)
  Reply

Hyvä! Sitten voi miettiä vielä tarkemmin kirjoitelman eri osia: rakenne, sisältö, kieli ja tyyli. Mikä näistä on tuottanut eniten ongelmia? Mikä on ollut helppoa? Kirjoittamisen tekniikka, ideointi?
aikanope   (20.08.2013 20:14)
  Reply

No kirjotelmia me haluttais oppia kirjottaan paremmin
Sofiaa   (20.08.2013 08:56)
  Reply

Tässä on hyviä tavoitteita ryhmän työskentelystä. Millaisia tavoitteita teillä on opiskeltavista asioista? Mitä teidän tulisi oppia?
aikanope   (19.08.2013 16:27)
  Reply