This is a free Purot.net wiki
  • View:

Lauran sivu

TAVOITTEENI
•sisäistää kaikki kurssilla opetettavat asiat
•päästä kurssista läpi
•tutustua erilaisiin teksteihin ja ymmärtää niitä
•parantaa ryhmätyötaitoja

Millainen henkilökuva syntyy Kikasta ?

Kikka, oikealta nimeltään Elina, on ruoanlaitosta pitävä nuori tyttö, josta Hanna Käyhkö kertoo artikkelissaan Karjalaisessa 14.8.2001. Käyhkö oli haastatellut tyttöä tämän lempiruoista: "-Tykkään tehdä monenlaisia ruokia. Omat lempiruokani ovat jauhelihakastike ja makaronilaatikko."

Kikka on oma-aloitteinen ja hän tekee asiat rohkeasti oman päänsä mukaan. "-Mene mummo pois, minä teen nyt itse alusta loppuun, Kikka komentaa isoäitiä, joka tarjoaa apuaan" kirjoittaa Käyhkö. "Myös isoveli saa lähdöt keittiöstä. Niinhän se on, mitä useampi kokki, sitä sakeampi soppa."

Tyttö myös tietää, mitä maustetta tulee mihinkin laittaa: "Kun Kikka on pessyt perunat ja saanut potut kiehumaan, hän ruskistaa jauhelihan. -Mausteeksi riittää suola, mustapippuri ja ketsuppi, Kikka neuvoo."

Hannu Käyhkön artikkelista käy myös ilmi, että Elinan tulevaisuudensuunnitelmat vain odottavat toteuttamistaan: "-Päiväkotikaverin kanssa ollaan sovittu, että mennään McDonaldsiin töihin ja sitten isompana minä perustan oman ravintolan. - - - -Pitäisi oppia kirjoittamaan, jotta voisin tehdä ruokalistan sitten. Ja sen ravintolan on oltava riittävän iso, että minulle on tarpeeksi tekemistä, Kikka huolehtii. - - - -Kun minulla on lauantaisin vapaata McDonalds'ilta, menen auttamaan äitiä ja mummoa kosmetiikkaliikkeeseen".

Kyttätekstari paljastaa kamusi luotettavuuden

"Kyttätekstari paljastaa kamusi luotettavuuden" on Pia Vaalan kirjoitus, joka on julkaistu 2.7.2004 Karjalaisessa. Teksti on nuortensivulta, mikä näkyy nuorekkaissa sanavalinnoissa ja sanotaan se kirjoituksessa melkein suoraankin: "Kuulin kyttätekstarista itse asiassa vasta tänä keväänä eräältä Virossa asuvalta kimmakaveriltani, joka kertoi sen olevan sikäläisten parikymppisten keskuudessa jopa pienoinen villitys."

Nuorekkaiden sanojen, kutne "kimmakaveri" ja "poikafrendi" lisäksi teksti kuulostaa paikoin kaverille kerrottavalta tarinalta. Myös artikkelin aihe on nuoria puhutteleva.

Erityisesti se saattaa kiinnostaa nuoria, jotka ovat parisuhteessa: "Kyttätekstari on aivan tavallinen tekstiviesti, jonka tarkoitus on paljastaa jonkun sinulle tärkeän tai potentiaalisesti tärkeän ihmisen luotettavuus. Sitä voi käyttää poikaystävään tai treffailukumppaniin, mutta kannattaa kuitenkin tarkoin harkita, onko kaikki tekstarin arvoista." Nuori joka on suhteessa saadaan näin kiinnostumaan tekstistä entistä enemmän, kun kerrotaan jo alussa, että tämä kirjoitus sisältää vinkin miten saat mahdollisesti petollisen kumppanisi kiinni.

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Tärkeitä asioita. Nosta rimaa: minkä arvosanan haluat kurssista? Jos haluat ymmärtää kaiken, saat kyllä enemmän kuin 5.
aikanope   (21.08.2013 19:59)
  Reply